zdravlje_iz_kivija

Činjenica je kako prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, prema količini vitamina C naranču, a u kategoriji voća bogatog kalijem kivi samouvjereno prestiže čak i kalijem bogatu bananu!


Konzumiranje 2 kivija na dan tijekom sezone čuva nas od bolesti srca i krvožilnog sustava, moždanog udara, raka i bolesti dišnih organa – ističu stručnjaci zdrave prehrane. Ovo voće smeđe boje, prekriveno dlačicama s ukusnim i sočnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju tijekom zimskih mjeseci jer je riječ o pravoj vitaminskoj bombi, osobito kada je riječ o vitaminu C (količina vitamina C dva puta je veća nego u naranči!)

Kao što smo već napomenuli, jedinstvena mješavina fito-nutrijenata, vitamina i minerala u ovom aromatičnom voću moćan je saveznik u borbi protiv bolesti srca, znatno smanjuje rizik od moždanog udara, raka, bolesti dišnih organa, te kao prirodno sredstvo za blago razrjeđivanje krvi djeluje poput „aspirina”, ali bez ikakvih neželjenih nuspojava blagotvorno djelujući na kardiovaskularni sustav i smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.

Kivi također smanjuje razinu LDL („lošeg”) kolesterola u krvi te snižava krvni tlak.

Rezultati brojnih ispitivanja dokazali su kako kivi, ne samo što smanjuje razinu tkz. oksidacijskog stresa (pomak ravnoteže u staničnim oksidativno-redukcijskim reakcijama u smjeru oksidacije) i oštećenja DNK, već ujedno i potiče oštećene stanice na regeneraciju.

Kivi je neizbježan sastojak gotovo svih programa prehrane za oboljele od karcinoma, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana.

Prema riječima stručnjaka, jedan do dva kivija tijekom sezone idealna je količina koja će pomoći imunološkom sustavu organizma da se uspješno suprotstavi naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci iz kivija najbolje će biti iskorišteni ukoliko konzumiramo sveži plod i to odmah ujutro – na tašte.

Kivi u sebi sadrži enzime koji jestivi dio plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trena kada ga rasiječemo ili ogulimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, sjeckanje kivija ostavite za sami kraj.

Snaga antioksidansa raste sa zrelošću kivija pa je najbolje jesti isključivo dobro sazrele plodove koji su mekani na dodir.