fashion-1636870-1280

Često nam govore da pratimo svoj instinkt, ali kad dođe vrijeme za velike odluke, imamo tendenciju izbjeći instinkt u korist racionalnog odlučivanja. Upoznati smo s činjenicom da su nesvjesne odluke koje donosimo u tren oka zapravo iznimno komplekse. Nova studija objavljena u Scientific Reportsu, a koje je istaknuo i The Washington Post, podupire spomenutu tvrdnju što ukazuje na korelaciju između instinkta i pronalaženja uspjeha.


Istraživanje je bilo usmjereno na grupu ljudi čiji se poslovi oslanjaju na odluke donesene u djeliću sekunde – trgovcima dionica. John Coates, bivši trgovac derivatima koji sada radi kao neurolog, usmjerio je dio istraživanja na unutarnju sposobnost percepcije, odnosno na tjelesne signale koje nazivamo instinktom. Ti signali idu put crijeva, srca, pluća, mjehura, crijeva i kože te kreiraju emocionalna stanja kao što su sumnja, tjeskoba i bol. Studija je pokazala da što je više trgovac dionica bio u skladu s tim tjelesnim signalima koji su se mjerili putem otkucaja srca, to je bolje odrađivao svoj posao, više zarađivao, a gubici su bili manji.
Ukratko, što bolje prepoznajete instinkt, bit ćete uspješniji pojedinac.
Ponekad naša najjača instinktivna reakcija je ona koja nas najbolje informira prije racionalizacije i analiziranja te ulaska u mute životne ili poslovne vode. Zato sljedeći put kada ste suočeni s riskantnom odlukom, vjerujte instinktu.