Umiruje osjetljivu kožu

Ako vam je koža osjetljiva, umirit će je čudotvorna mješavina jednostavnih sastojaka: u dvije kašike mlijeka dodajte kašiku meda, pola kašike kurkume te kašiku pirea od svježe metvice (možete ga sami napraviti u mlinu za kavu). Ovu smjesu možete držati na koži svakog dana po dvadesetak minuta. Kurkuma i mlijeko dat će koži sjaj, a med i metvica će je umiriti.


Maska od kurkume za kosu

Kurkuma je umnogome blagotvorna i za kosu jer poboljšava cirkulaciju vlasišta i hrani korijen dlake. U kombinaciji s drugim sastojcima, poput meda i mlijeka ili pak kokosova ili maslinova ulja, može poboljšati rast kose i ukloniti probleme vlasišta, poput pojačanog opadanja, svrbeži i prhuti. Većina njih, uključujući i neke oblike ćelavosti, može biti uzrokovana nezdravom prehranom, stresom, bolestima te raznim gljivičnim infekcijama. Masku isperite nakon petnaestak minuta držanja. Nemojte stavljati ovu masku na kosu obojenu u svijetle nijanse.

Piling od kurkume za lice

Sastojci: pola kašičice kurkume, dvije kašičice brašna (zobeno brašno, brašno od slanutka, ječmeno brašno). Prah neposredno prije upotrebe umutimo s par kapi vode kako bi dobili smjesu koju potom nanesemo na lice. Umasiramo minutu do dvije po licu, vratu i dekolteu, te potom isperemo. Imajte na umu žutu boju kurkume koja će dati lijepi ton licu, no nakon pilinga potrebno je dobro isprati lice kako ne bi ostale žute mrlje… Stoga, ovaj piling preporučujem raditi nakon umivanja, a prije tuširanja.