Uskršnja punjena zeka pogača: Odličan ukus, fenomenalan izgled!

Uskršnja punjena zeka pogača: Odličan ukus, fenomenalan izgled!
Deluje komplikovano, ali verujte da nije! Kada je jednom napravite pravićete je za svaki Uskrs!
Sastojci Količina
mleko 250 ml
kvasac 1 kocka
so 2 kašikice
šećer 1 kašikica
brašno 700 g
sirće 1 kašika
ulje 100 ml
jaje 2
Za fil
margarin 100 g
kisela pavlaka 3 kašike
stišnjena šunka 50 g
gauda 50 g
Za premazivanje
jaja 1
kim 10 g
susam 10 g
špagete 3 kom

Kako pripremiti

  • U mlako mleko stavite kašikicu šećera i izmrvljenu kocku kvasca i ostavite da nadođe. U nadošlo mleko dodajte ulje, so, sirće i jaja. Promešajte.
  • Zatim postepeno dodajte brašno i zamesite testo. Ostavite da odstoji da nadođe oko 40 minuta. Nadošlo testo premesite i podelite na dva dela.
  • Svaki deo podelite na 5 loptica tako da ukupno dobijete 10 loptica.
  • Razvucite jednu lopticu u obliku kruga prečnika 20 cm i premažite je margarinom. Razvucite i drugu lopticu, prebacite preko prve, pa i nju namažite margarinom. Zatim preko margarina namažite dve kašike pavlake, preko poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listiće. Razvite treću lopticu, stavite je preko druge tačnije preko sira Umutite jaje i premažite testo.
  • Zatim razvite četvrtu lopticu malo veću od prethodnih. Zatim sa manjom čašom izvadite rupe za oči, a testo prebacite preko trećeg testa, a višak podvucite ispod. Tako napravljenu glavu prebacite u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje, pa je celu premažite jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju pritisnite i stavite ispod rupa za oči, na mestu gde će kasnije ići brkovi.
  • Petu lopticu razvucite u duguljastu formu oko 20 cm i premažite je margarinom, razvucite šestu lopticu, premažite je margarinom, zatim kašikom pavlake, poređajte stišnjenu šunku i sir isečen na tanke listove.
  • Razvucite sedmu lopticu i stavite preko šeste, namažite je margarinom. Razvite i osmu lopticu i stavite preko sedme. Zatim sve to razvucite u duguljastu formu dužine 30 cm a zatim urolajte testo. Podelite ga na dva jednaka dela i rukama ih blago pritisnite. Oba dela premažite jajetom.
  • Preostale dve loptice takođe razvucite u duguljastu formu i u sredini svake nožem isecite uži oblik. Izvadite isečeno testo, a ostatak prebacite preko ušiju, višak podvucite pod testo. Uši namestite uz glavu, s tim da zasečete nožem srednji deo uha. Zatim od viška testa koje je ostalo napravite nos i zube. Stavite kim za oči, a na delu gde su brkovi susam. Tri špagete premažite umućenim jajetom i stavite u pleh pored pogače.
  • Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, izvadite iz rerne, poklopite je aluminijumskom folijom i pecite još 20 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta.
  • Špagete podelite na pola i kada se prohladi pogača zabodite ih na mestu gde su brkovi.


error: Content is protected !!