16749_big

Pomaganje djeci da što lakše kroče kroz život posao je svakog roditelja

Imati dijete tinejdžera nije nimalo lako stoga je važno i sebe i dijete pripremiti na vrijeme. S pubertetom djeca počnu doživljavati velike promjene, kako fizičke, tako i mentalne.


Kad je riječ o djevojkama, promjene su malo veće i teže. Kako bi se vaša kći što lakše nosila s pubertetom i promjenama koje je u njemu očekuju, važno je da je naučite određene stvari.

Pomaganje djeci da što lakše kroče kroz život posao je svakog roditelja.

O čemu sve morate razgovarati sa svojom kćeri prije no što napuni 10 godina, doznajte u nastavku.

Pubertet nije tako strašan

Za početak, objasnite joj što je pubertet i što on znači. Razgovarajte s njom o fizičkim promjenama koje je očekuju i objasnite joj zašto se te promjene dešavaju. Kažite joj sve o menstruaciji, kao i da su djeca rezultat seksa, iako ona o seksu ne treba razmišljati barem još nekoliko narednih godina. Dajte joj do znanja da ste tu za nju i da ćete joj odgovoriti na sva njezina pitanja.

Život je borba

Vaša kćer mora znati da život nije lagan i da je pun uspona i padova. Uvijek će postojati prepreke koje će joj se naći na putu i život će prema njoj ponekad biti okrutan. Ali ne smije dozvoliti da ju to pokoleba, sve ima svoju svrhu, a loše stvari s kojima se suočavamo uvijek nas nauče nekim lekcijama. Kažite joj kako život ima svoje lijepe i ružne trenutke te da se mora naučiti nositi i s dobrim i lošim stvarima.

Tjelesne promjene

Objasnite svojoj kćeri sve o hormonalnim promjenama, menstruaciji i menstrualnim grčevima, ali isto tako ju pripremite i za emocionalne promjene. Ako niste dovoljni informirani o tim stvarima, potražite stručnu literaturu i pročitajte sve što niste znali kako bi svom djetetu detaljno mogli objasniti sve što ga očekuje.

Kako da voli svoje tijelo

Današnji je svijet opsjednut savršenim izgledom i nerealnim idealima zbog čega mnoge mlade djevojke imaju problema s prihvaćanjem vlastitog tijela. Pokušajte objasniti svojoj kćeri da mora voljeti svoje tijelo kakvo god ono bilo i da se ne zamara tuđim mišljenjima i komentarima. Isto tako, razgovarajte s njom o tome da je važno voditi brigu o vlastitom tijelu, baviti se sportom i zdravo se hraniti. Bavljenje nekim oblikom fizičke aktivnosti pozitivno će utjecati na njezino samopouzdanje.

Vagina, menstruacija i tampon nisu prljave riječi

Iako nas javnost uči drugačije, a određene su teme i dalje tabu, kažite svojoj kćeri kako se ne mora sramiti sebe i svog tijela. Barem je pola populacije rođeno s vaginom, vulvom, klitorisom i svime time i to je sasvim normalna stvar. Dio tijela kao i svaki drugi. Većina žena ima mjesečnicu i to nije ništa sramotno.

Vi ste uvijek tu za nju

Iako su razgovori o pubertetu i seksu prilično škakljivi i neugodni, ne samo za djecu, već i za roditelje, morate svojoj djevojčici dati do znanja da s vama može razgovarati o svemu. Kažite joj kako ćete i vi i njezin otac uvijek biti tu za nju ako ju nešto zanima ili ako vam nešto želi reći. Ipak, neka zna da ne mora, ako ne želi, s vama razgovarati o seksu i drugim stvarima ako joj je neugodno, ali neka vam obeća da će u tom slučaju o tome razgovarati s drugom odraslom i zrelom osobom– tetom, učiteljicom, školskim psihologom…

Odrastanje je dio života

Jasno recite svojoj kćeri kako pubertet nije nešto što će je u potpunosti promijeniti, ona će i dalje ostati ista osoba, samo malo drugačija. Kažite joj kako i dalje smije uživati u aktivnostima kojima se prije bavila i da dalje smije ostati malo djetinjasta. Objasnite joj kako će se mnoge stvari promijeniti, a mnoge će od njih biti prilično zbunjujuće. Ne možete joj jamčiti da će razdoblje odrastanja biti lagano i bez boli, ali obećajte joj da će ona i dalje biti ona.Neka sačuva dijete u sebi jer na taj će način mnogo lakše koračati svijetom odraslih.

Važno je da dijelimo iskustva i mišljenja, stoga u komentar napišite šta biste dodali ili oduzeli 🙂

Foto: Freedigitalphotos.net