prvi_znakovi_simptomi_trudnoce

Pojedine žene odmah primjetne znakove koji pobuđuju sumnju da su trudne. Najbrži način za potvrditi da li ste trudni jest napraviti test za trudnoću. Četiri dana nakon oplodnje oplođeno jajašce počinje proizvoditi hormon hCG koji se u samom početku trudnoće može otkriti pretragom krvi, a ubrzo i u mokraći.


Simptomi se u glavnom razlikuju; nisu kod svakoga isti, ali postoje znaci trudnoće koji se javljaju kod većine žena. Već tjedan dana nakon samog začeća neke žene počnu osjećati prve simptome. Većina ih osjeti sa 4 do 6 tjedana trudnoće, dok neke sretnice nemaju nikakve simptome.
Simptomi se javljaju iz jednostavnog razloga što se tijelo žene priprema za dolazak djeteta, te nije slučajno da se trudnoća još naziva i drugo stanje, jer to zaista i je!

Često se događa da su trudnice razdražljive, imaju česte promjene raspoloženja i stalan umor. Treba imati na umu da tijelo prelazi u drugo stanje, te je normalno i primijetiti još neke promjene na tijelu čak i prije izostanka mjesečnice. Također žena može imati osjetljive grudi, blage grčeve slične menstrualnim bolovima, često mokrenje, pojačana osjetljivost na mirise, jutarnje mučnine, vrtoglavice i povećano lučenje sline. Može se čak primjetiti i lagano povišena tjelesna temperatura. Dodatni simptomi su osjetljive grudi, česta promjena raspoloženja, pospanost i učestalo mokrenje.

Ukoliko sumnjate na trudnoću i osjetili ste neke od simptoma, najbolje je napraviti kućni test na trudnoću. Današnji testovi su precizni, te mogu otkriti i najmanje promjene razine hormona u urinu, ali za konačnu potvrdu ipak je odlazak liječniku najbolji dokaz.