23-mala

Imati problematičnog tinejdžera u obitelji nije nimalo lak zadatak

Svaki je tinejdžer jedinstven, no svima je zajednička jedna stvar – želja za neovisnošću. Roditeljima tinejdžera nije lako, osobito danas – u doba vladavine društvenih mreža i pametnih telefona. Imati tinejdžera može biti vrlo stresno.


Roditelji tinejdžera ponekad se osjećaju iscrpljeno zbog raznih briga i obaveza koje im izazivaju njihova djeca. Neuspješni pokušaji komunikacije, svađe i prkosi mogu biti prilično frustrirajući.

Zacijelo se pitate što vi kao roditelj morate učiniti želite li odgojiti sretnog i pristojnog tinejdžera. Vikanje, kažnjavanje i vrijeđanje nisu opcija, a time samo možete izazvati gore ponašanje kod svog djeteta.

Važno je da vi kao roditelj svom djetetu ponudite otvorenu komunikaciju i ljubav. Neka vaše dijete zna da ste tu za njega i u teškim trenucima. Naučite svoje dijete kako da se ponaša i nemojte ga prepuštati samog sebi. Pohvalite svog tinejdžera kad učini nešto dobro, a kad ih kažnjavate, činite to na pravedan način. Morate im dati do znanja da cijenite njihovo mišljenje i da ih poštujete kao osobu.

Dakle, imati problematičnog tinejdžera u obitelji nije nimalo lak zadatak, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da djelujete u zabrinjavajućim situacijama.

Pokušajte utvrditi uzrok

Tinejdžeri su skloni isprobavanju novih stvari i eksperimentiranju, no oni ne postaju depresivni bez razloga. Ako ste primijetili drastične promjene u ponašanju svog djeteta, onda učinite nešto. Nemojte samo čekati da prođe jer bi se situacija u međuvremenu mogla samo pogoršati. Uvijek postoji razlog za drastične promjene u ponašanju djeteta, a vi biste trebali saznati koji je. Vaša je odgovornost da utvrdite o čemu je riječ. To može biti nedavni događaj, ali i nešto duboko ukorijenjeno.

Pogledajte unatrag

Negativne stvari s kojima se vaš tinejdžer suočio u dobi od 2-4 godine utjecale su na oblikovanje njegove osobnosti. Mala djeca osjećaju bol i ljutnju, no nedostaje im sposobnosti da djeluju na temelju takvih emocija. Tek kad uđu u tinejdžerske godine počinju reagirati na takve emocije.

Poslušajte ih i razgovarajte s njima

Tinejdžeri danas nažalost imaju više prilika za loše odluke nego nekad. Upravo zbog toga vi morate biti pouzdana i pozitivna osoba u životu svog djeteta. Poslušajte ga i oduprite se porivu da ga osuđujete ili savjetujete. Tinejdžeri to mrze. Njima je samo potreban netko tko će ih poslušati. Iako će oni to nerado priznati, oni traže odobrenje, ljubav i utočište. Ako im kod kuće nije pružen osjećaj razumijevanja, oni će prihvaćanje koje im je toliko potrebno potražiti na nekom drugom mjestu.

Ponašajte se kao roditelj

Prema svom se djetetu morate ponašati lijepo, ali pritom nemojte zaboraviti da morate biti roditelj. Ponekad ćete morati učiniti stvari koje vaše dijete neće razumjeti. Zapamtite: vi ste roditelj, a ne prijatelj. Vaša je odgovornost djetetu osigurati dobrobit i sigurnost. Reagirajte u opasnim situacijama (drogiranje, zlostavljanje, markiranje) i vaše vas dijete možda neće obožavati, ali će odrasti u kvalitetnu i dobru osobu.

Izvor: www.drphil.com
Foto: David Castillo Dominici/Freedigitalphotos.net