150_big

Savjetujemo kako držati pod kontrolom ili se u potpunosti riješiti prhuti.Često perite kosu, za problematične slučajeve koristite šampone na bazi katrana, isperite znoj, kistom nanesite maslinovo ulje i sunčajte se, samo su neki od savjeta protiv prhuti


Vjerojatno nema čovjeka koji barem jednom u životu nije imao prhuti u kosi, a to dokazuje podatak da čak 87 posto osoba ima povremenih ili stalnih problema s njima. Svi će se vjerojatno složiti da je prhut estetski neprihvatljiva, no mnogi će isto tako reći kako su pokušali sve i da se još uvijek ne mogu riješiti bijelih ljuskica.

Što je ustvari prhut? Radi se o kroničnom stanju vlasišta, kada se po koži glave javljaju bjelkaste ljuskice uz čestu pojavu svrbeža. Kod ozbiljnijih problema prhut nije ograničena samo na vlasište, te se može javiti crvenilo i prhutanje kože. Teži oblik prhuti je seboroični dermatitis, kojeg karakterizira i upala kože, a masne ili suhe ljuskice javljaju se po nosu, obrvama i ušima.
Prhut nije zarazna, no na žalost nije niti izlječiva. Uzrok prhuti najvjerojatnije je povezan s gljivicom Pityrosporum ovale. Ona inače prirodno živi na našoj koži tijekom cijelog našeg života i uglavnom ne uzrokuje problem. S druge strane, neki dermatolozi tvrde da je prhut je zapravo tip kožne bolesti s kliničkim nazivom Seborrhea capitos ili pretjerana proizvodnja sebuma.

Redovito perite kosu

Ipak, prhut se vrlo učinkovito može držati pod kontrolom, uz redovitu uporabu sredstava, koja se koriste za sprečavanje i liječenje prhuti. Stoga, evo vam nekoliko praktičnih savjeta.

Često perite kosu jer ćete lakše kontrolirati prhut. No, može se dogoditi da se vlasište privikne, te da više nema nikakvog učinka. Zbog toga, mijenjajte tri šampona protiv prhuti, jer svaki ima malo drugačiji sastav. Imate li blagi šampon koji je učinkovit, koristite ga na dnevnoj bazi.

Ukoliko, vam ovaj prvi savjet ne pomaže, krenite sa jačim šamponima. Šamponi sa selenium sulfideom ili cink pyrithioneom djeluju najbrže, ometajući brzinu stvaranja novih stanica tjemena. Oni sa salicylic acidom i sumporom omekšavaju prhut, pa se ona lakše ispere. Oni s antibakterijskim supstancijama uništavaju bakterije tjemena i smanjuju mogućnost infekcije, dok oni na bazi katrana usporavaju rast stanica.

Za iznimno problematične slučajeve preporučaju se šamponi na bazi katrana. Ostavite ga na glavi 5 do 10 minuta, kako bi katran imao vremena djelovati. Ipak ne pretjerujete s njim, izmjenjujte ga s običnim šamponom. Plavuše trebaju obratiti posebnu pozornost jer katran može kosu potamniti na smeđe.

Uvijek šamponirajte dva puta. Prvo šamponiranje ostavite pet minuta do 10 minuta da djeluje, a drugo odmah isperite. Kako biste pospješili još učinkovitije djelovanje šampona, nakon šaponiranja stavite kapu za plivanje, ostavite sat vremena pa isperite.

Posebne kupke i prirodni lijekovi

Isperite znoj nakon sportskih aktivnosti ili fizičkog rada, jer znoj iritira vlasište i pospješuje stvaranje peruti.
Pažljivo s proizvodima za kosu. Ne morate prestati s uporabom gelova, pjena, ili lakova za kosu, no pokušajte ih koristiti čim rjeđe, jer na njih se veže masnoća.

Ne grebite po glavi prilikom šamponiranja, već masirajte jagodicama prstiju. To će vam pomoći u uklanjanju nakupina ljuski. Pripremite posebnu kupku. Deset minuta kuhajte četiri žlice osušene majčine dušice i 10 decilitara vode, procijedite i ohladite. Po čistoj i suhoj kosi natopite tjeme, umasirajte i ne ispirite. Polovicu ostavite za slijedeći dan. Kistom nanesite maslinovo ulje na tjeme, stavite kapu za kupanje i držite 30 minuta. Isperite šamponom protiv prhuti.
Sunčajte se! Dnevno vam je dovoljno 30 minuta.
Smirite se! Stres isto može doprinijeti stvaranju prhuti.

I još malo prirodnih lijekova. Luk je bogat sumporom, a on ima ljekovita svojstva u borbi s gljivicama koje uzrokuju prhutanje. Ma koliko čudno zvučalo, prepolovite luk i trljajte ga po vlasištu. Kosu perite jednom tjedno sa sapunima na bazi sumpora i izbjegavajte proizvode za kosu koji sadrže alkohol i jaka sušila za kosu koja isušuju tjeme. Ljekovita svojstva navodno imaju i češnjak i origano, jedite ih, ali i trljajte po vlasištu.