blonde-1031534-1280

Nije tajna da loše radno okruženje može naštetiti vašem mentalnom zdravlju.

No, prema studiji objavljenoj u časopisu Occupational and Environmental Medicine, dokazano je da je zapravo gore za vaše mentalno zdravlje raditi u lošoj atmosferi nego uopće ne raditi.


Prema Mashableu i Stephenu Bevanu, loš posao je onaj koji je dosadan, zamoran nestabilan, znatno ispod vaše vještine ili kombinacija ovih četiri negativnih opisa. Nažalost, nedavna recesija poslužila je kao rasadnik za te loše kvalitete koje sve češće pronalazimo na radnim mjestima te sama podzaposlenost općenito.

“Oni koji rade u dobrim radnim atmosferama pokazali su značajno poboljšanje u mentalnom zdravlju u odnosu na one koji su bez posla, što je i logično” rekao je autor studije Peter Butterworth. “No, oni ispitanici koji rade unutar loše atmosfere, pokazali su značajno pogoršanje kada je u pitanju mentalno zdravlje u usporedbi s onima koji su bez posla.”

Istraživači su ocijenili poslove na temelju “psihosocijalne kvalitete” te u kjoj mjeri posao promiče kontrolu, autonomiju, izazov, izbor i pomoć pri izvršavanju zadataka. S druge strane, psihosocijalna kvaliteta određuje da li posao jača ili umanjuje osobno psihičko blagostanje.

Ova studija u suprotnosti je sa zajedničkom općom mudrosti da je bilo koji posao dobar posao i da je, bez obzira na to koliko ste nesretni na poslu, bolje to nego da ste nezaposleni.

Nažalost, ovo uvjerenje u velikoj mjeri kreira naš pristup prema zapošljavanju u vrijeme recesije, no vrijeme je da razmislimo svojom glavom.

izvor: wall.hr