tezina_u_trudnoci

Uz brigu za bebino zdravlje, vjerojatno ništa ne zaokuplja trudnicu kao porast težine za vrijeme trudnoće. Generacijama su žene upozoravane da prevelik prirast tjelesne težine može biti rizičan. Opravdanje je bilo da prevelik prirast težine uzrokuje prekomjeran rast bebe, te je u tom slučaju porod opasan i rizičan i za majku i bebu. Međutim takvo tumačenje je bilo pogrešno.


Koliki je prirast težine najbolji u trudnoći?

To je pitanje koje svaka trudnica postavlja. Liječnici danas savjetuju ženi sa normalnom tjelesnom težinom prirast od 12 do 16 kilograma tijekom cijele trudnoće. Većina žena do 20. tjedna trudnoće dobije oko 5 kilograma. Najveći prirast težine nastupa u drugoj polovici trudnoće.

A nakon 33. tjedna moguće je da će prirast biti 0,5 kg tjedno. Ukoliko je vaša tjelesna težina prije trudnoće bila manja od normalne, moguće je da će vam biti preporučen i veći porast tjelesne težine. Međutim ukoliko ste zatrudnjeli sa prekomjernom tjelesnom težinom, liječnik će vam savjetovati manji prirast za vrijeme trudnoće.

Treba imati na umu da najveći dio tjelesne težine koji se dobije tijekom trudnoće nije masnoća, već je to masa djeteta, plodna voda, posteljica i povišena tekućina nakupljena u tkivu trudnice. Težina u trudnoći, ali i prije nje, može uvelike utjecati na zdravlje bebe i majke. Istraživanja su pokazala da žene koje imaju preveliku ili premalu tjelesnu težinu imaju veću vjerojatnost da tijekom trudnoće obole od dijabetesa, povišenog krvnog tlaka ili da dođe do prijevremenog poroda. Postoji opasnost za bebe da se rode sa bolestima srca ili nekim drugim zdravstvenim teškoćama.