stopala

Iskoristite ljeto i ponosno pokažite svoja uređena stopala

Mnogi od nas ne posvećuju dovoljno pažnje svojim stopalima, a pri tom ne shvaćaju da ona apsorbiraju višestruku težinu našeg tijela. Svako stopalo ima 26 kostiju – četvrtinu svih kostiju u tijelu.
Kod njege nogu bitno je da:


– brinete o stopalima
– uredno podrezujete nokte
– uklanjate tvrdu kožu
– masirate redovito stopala i gležnjeve

Ova jednostavna njega stopala neće vam oduzimati mnogo vremena. Možete to obavljati nekoliko puta tjedno:

-Kožu koja je očito otvrdnula uklonite sa kamenom za njegu stopala ili posebnom strugalicom za pete. Prije nego počnete, namočite stopala u toploj vodi kako bi omekšali kožu i brže uklonili mrtve stanice.

-Namačite stopala 5-10 minuta u toploj vodi u koju ste dodali malo mineralne soli ili šaku morske soli. Dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande da ublažite bolove u nogama i natečenost nogu.

-Dobro osušite stopala, osobito između prstiju. Podrežite nokte na nogama režući ih ravno preko vrha, a kutove zaoblite sa rašpicom za nokte.

-Izmasirajte stopala sa hranjivom kremom tako da lagano pritiskate rukama svaku stranu stopala. Koristeći palčeve, čvrsto stisnite gornji dio stopala gurajući palčeve prema van. Obujmite rukama svaki zglob i nježno masirajte kost kružnim pokretima da opustite ukočenost zgloba. Višak masnoće od kreme skinite s noktiju i među nožne prste stavite vatu ili spužvicu za razdvajanje prstiju.

-Nanesite osnovni sloj laka za nokte i po potrebi kada se osuši nanesite i drugi sloj. Kod nanošenja laka na nokte, počnite jednim brzim pokretom na sredini nokta i dalje nanosite lak prema vanjskoj strani nokta. Pričekajte minimalno pola sata prije nego obujete cipele.

Njega stopala na plaži

Hodajte bosonogi po plaži – osim što je osjećaj izvrstan, odličan je recept za mekana stopala. Ako ne idete na godišnji odmor ili je prošlo dosta vremena od vašeg odmora, priuštite svojim stopalima redovito piling tako da izbjegnete mogućnost pojave natisnute ili tvrde kože na stopalima.

Kako sami možete napraviti piling stopala?

Pomiješajte jednu čašu krupne morske soli (ili soli za kupanje) sa maslinovim uljem. Navlažite stopala i snažno ih stiskajte i istrljajte mješavinom od soli. Ovo ćete najlakše izvesti tako da sjednete na rub kade sa stopalima u kadi. Za kraj isperite stopala mlakom vodom i umasirajte kremu.