181_big

Pakunzi i maske su kozmetički pripravci koji se često koriste još od davnina. Svrha im je da umire, stegnu ili očiste kožu, učine je mekanom i glatkom ili da potaknu cirkulaciju i osvježe umornu kožu.
Pakunzima se njeguje koža, dok se maskama mogu postići trenutni povoljni efekti.


Mnoge vrste pakunga i maski možemo i sami pripremiti. Pakunzi mogu sadržavati prirodne životinjske i biljne masnoće, razna ulja ili masti, lanolin, kvasac, vitaminske tvari, voće, povrće, vrhnje, i sl. pa i neke ljekovite tvari blagog djelovanja. Maske su sastavljene od tvari koje pobuđuju jaču cirkulaciju i stežu pore. Mogu sadržavati parafinsko ulje i vazelin, želatinozne komponente i neke aktivne tvari.

Pakunzi ostaju porozni i kad se osuše, za razliku od maski, koje nakon isušenja stvaraju na koži nepropustan sloj.

Primjenjuju se obično jedanput u toku 15 dana ili prema potrebi u toku određenog vremena svaki tjedan, nekoliko puta redom. Osobito su preporučljivi u proljeće kad se na koži primjećuje određeni zamor, odnosno u jesen nakon obilnog sunčanja da bi se osvježila koža.

Ako pakung pripremate sami, čega se trebate držati?

Kožu lica i vrata očistite losionom koji inače upotrebljavate. Kosu povežite trakom ili maramom da je zaštitite. Odjeću zaštitite ogrtačem, ručnikom ili sl. Priredite tampone vate ili gaze za obloge za očne kapke. Pripremite čaj od kamilice.

Masna ili normalna koža može se prije pakunga očistiti parom ili stavite topli oblog. Umješajte pakung u kašastu masu i nanesite širokim kistom, komadom vate ili prstima. Na dijelove oko očiju, na obrve i usta ne stavljajte pakung.

Legnite i noge po mogućnosti stavite u viši položaj od glave. Na kapke stavite tampone ovlažene mlakim čajem od kamilice.

Pakung skinite nakon 15-20 minuta, mlakom vodom ili čajem, te na kraju hladnom vodom.

Lice osušite i nanesite kremu za dan ili noćnu kremu ako ste pakung stavili prije spavanja.

maska_62

Krema za noć kao pakung

Kao dobar pakung za suhu kožu može poslužiti uobičajena noćna krema, ako je dobre kvalitete. Nanesite je u debljem sloju na kožu lica i prednjeg dijela vrata. Efekt će biti još izraženiji ako prekrijete lice plastičnom folijom, sa izrezanim otvorom za nos.

Preko toga se stavljaju nekoliko puta topli oblozi. Postupak neka traje 10-15 minuta. Nakon toga skinite maramu i foliju, a ostatak kreme ostavite da se upije u kožu. Postupak je najbolje izvesti navečer. Ako se radi po danu, kožu očistite tonikom i nanesite dnevnu kremu.

Pakunzi i maske koje možete pripremiti sami

Pakung od sira i meda (za normalnu i suhu kožu)

2 žlice svježeg kravljeg sira
žlica meda
nekoliko kapi maslinovog ulja

Pomiješajte sastojke da dobijete glatku masu. Pakung u debelom sloju nanesite na lice i vrat. Isperite lice nakon 10-20 minuta.

Pakung od kvasca (za suhu i umornu kožu)

2 žlice kvasca
pola šalice mlijeka ili vrhnja

Kvasac je izuzetno cijenjen zbog sadržaja vitamina A, D, H, te vitamina B skupine, zatim bjelančevina, masnoća i sl.
2 žlice kvasca pomiješajte sa mlijekom ili vrhnjem u jednoliku kašu. Smjesa se nanese na lice i vrat, te skida nakon 20 minuta mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Ako pomiješate kvasac samo sa vodom, smjesa je dobra za masnu «nečistu» kožu.

Maska od bjelanca (za umornu kožu, protiv proširenih pora)

1 bjelanac
nekoliko kapi limuna
malo bademovog brašna
Ovu masku stavljajte samo povremeno. Stucite snijeg 1 bjelanca i po volji dodajte nekoliko kapi limunovog soka i nešto bademovog brašna. Skinite nakon 10 minuta mlakom vodom.