128_big

Svi želimo imati zdravu i sjajnu kožu. Kako bi to postigli trebamo redovito njegovati kožu.

Mnogo ljudi uopće nema nikakvu naviku njegovanja kože.
Postoji mišljenje da je potrebno 21-30 dana da se razvije navika. Ako si zadate cilj da ćete 21-30 dana obavljati osnovnu rutinu njege kože, do isteka tog perioda to će vam se pretvoriti u naviku koju ćete svakodnevno obavljati. U prilogu opisujemo jednostavnu rutinu, koja će vam, jednom kad je uspostavite, oduzimati svega nekoliko minuta dnevno.


Dnevna njega kože

Čistite, tonizirajte i vlažite kožu dva puta dnevno – ujutro i navečer. Ovo bi već trebali raditi, ali ako ne radite, ubrzo ćete vidjeti i osjetiti razliku. Akumulirane mrtve stanice i šminka pomiješane sa prljavštinom iz atmosfere začepljuje vaše pore što može vašoj koži dati beživotan izgled.

Čišćenje

Za čišćenje normalne kože koristite nježniji sapun ili kremastu tekućinu. Za suhu kožu koristite samo kremastu tekućinu, a sapune izbjegavajte. Masnu kožu najbolje je čistiti losionom ili mlijekom za čišćenje masne kože. Na upaljena mjesta nanesite proizvode sa antisepričkim djelovanjem. Ako imate osjetljivu kožu pažljivo izaberite proizvod posebno namijenjen čišćenju osjetljive kože.

Toniziranje

Nakon čišćenja, upotrijebite tonik kako bi uklonili tragove mlijeka za čišćenje, te učvrstili i tonizirali pore. Tonik će vam kožu ostaviti umirenom i ohladiti lice.
Za toniziranje normalne i suhe kože koristite bezalkoholni tonik, ružinu vodu ili negaziranu mineralnu vodu u spreju. Normalnu kožu možete tonizirati i alkoholnim tonikom. Masnu kožu tonizirajte tonicima na bazi alkohola. Pritom izbjegavajte tonike koji sadrže jednostavne alkohole poput etanola, metanola i isopropila jer bi vam oni mogli pretjerano isušiti kožu. Za osjetljivu kožu koristite antialergijske proizvode ili neki bezalkoholni tonik.

Vlaženje kože

Nakon čišćenja i toniziranja navlažite kožu hidratantnom kremom. Onečišćenje, sunce, tvrda voda, klima uređaji i centralno grijanje suši vašu kožu. Dvije litre vode dnevno pomoći će vlaženju vaše kože iznutra, ali potrebna joj je dodatna vlaga izvana. Dobra hidratantna krema spriječiti će isušivanje kože. Svi tipovi kože, uključujući masnu kožu trebaju dodatnu vlagu s time da za masnu kožu koristite laganu, nemasnu kremu, koja vam neće zatvoriti pore na licu. Za vlaženje normalne kože koristite laganu kremu ili losion sa UV-zaštitom. Za osjetljivu kožu upotrijebite posebnu kremu za njegu osjetljive kože.

Postoje mnogi dostupni proizvodi koje možete upotrijebiti za dodatno vlaženje lica ako vam je koža suha (obogaćena krema namijenjena njezi suhe kože) ili protiv prišteva ako imate s njima probleme.

Ako imate tamne krugove ispod očiju, vrijedi vam investirati u dobru kremu za njegu kože oko očiju. Izaberite onu koja spriječava starenje kože i bore, te smanjuje napuhnutost. Krema će vratiti vašoj koži elastičnost, teksturu i izgled. Isto tako pijte više vode kako bi vam se osvježile stanice kože i smanjiti će vam se i tamna boja ispod očiju.

Nakon tuširanja nanesite na kožu kremu ili mlijeko za tijelo kako bi vam koža bila mekana.