beba-pla

Prije svega, važno je reći da je odnos “neka se isplače” prema bebi, mogli bismo reći nezdrav.


Tako je dr. Margot Sunderland kroz dugogodišnji rad s djecom u Centru za mentalno zdravlje djece u Londonu ustanovila da produljeno plakanje kod beba izaziva fiziološke promjene. Povisuje im se krvni tlak, dolazi do nepravilnog rada srca, nepravilnog disanja, pada imunološkog sustava, te smanjenja lučenja hormona rasta.
Osim toga, razvijaju se i psihološki problemi koji se iskazuju kroz iznimno izražen strah od odvajanja, probleme s uspavljivanjem i spavanjem. Kod te djece se u kasnijoj dobi javljaju problemi s kontroliranjem emocija i problemi u socijalizaciji. Prema dr. Margot Sunderland , prestanak plača ne znači da se beba i smirila već da je došlo do procesa koji zove “Protest, Očaj, Otuđenost”. Odnosno, s bebinog stajališta, zašto da plačem kada me nitko ne čuje i nikome nije stalo do mene.

Neonatolog Howard Chilton pak smatra da u prvim mjesecima života beba mora uspostaviti emotivnu vezu s roditeljima, procijeniti koliko se može pouzdati u njih, te spoznati koliko je željena i voljena. Ovo je i vrijeme kada beba uči od roditelja o novoj okolini i kako se nositi sa stresom. Stoga ostavljanje bebe u mračnoj sobi da se uspava plakanjem stvara osjećaj nepovjerenja i nesigurnosti.

Bebama treba jako puno fizičkog kontakta i pažnje. To neophodno za psihički i fizički razvoj. Mozak tek treba proći kroz ogroman razvoj i opremljen je onim osnovnim za preživljavanje, odnosno refleksima. Jedan od njih je i plač. Koliko je važan, govori i činjenica da je sinkroniziran s reakcijama roditelja. Kada beba plače, roditeljima srce počne ubrzano raditi, povisuje se tlak, znoje se dlanovi i steže se želudac. Odnosno, aktiviraju nam se instinkti i imamo potrebu zadovoljiti njezine potrebe. Baš zato je tako teško ostaviti bebu plakati jer to ide protiv roditeljskih nagona koji nam pomažu da joj osiguramo neophodno. Bitno naglasiti kako bebe nikada ne plaču bez razloga, već zbog gladi, žeđi, umora, boli, neke neugode ili straha.

Ponekad je teško i iscrpljujuće zadovoljavati bebine potrebe, ali ako ih se osluškuje i ako roditelji slijede svoje instinkte, njihova nova uloga će im biti puno lakša.

Autor: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska www.najsretnijabeba.webs.com