zena-jede-salatu-1

Bez obzira koju dijetu primjenjivali u borbi protiv viška kilograma uvijek će biti prisutan osjećaj gladi i želja za hranom. Osjećaj gladi je nemoguće potpuno otkloniti, ali ovdje ćemo donijeti neke praktične savjete kako ga barem umanjiti.

Ovi savjeti nisu općeniti i primjenjivi na sve, pa pokušajte među njima pronaći one koji vama najviše odgovaraju:


-Uzimajte hranu sa niskim glikemijskim indeksom, jer ona uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi. Kod naglog uspona i pada šećera u krvi stvara se osjećaj neposredne gladi što u konačnici rezultira i povećanim unosom hrane. Među namirnice sa niskim GI spadaju jabuke, banane, zeleno povrće, grah, nemasno mesa (piletina, puretina), riba, integralne žitarica, mlijeko i mliječni proizvodi.

Jedite polako – vjerojatno ste već ovaj savjet nebrojeno puta čuli da polako i već sumnjate u opravdanost tvrdnje, ali istraživanja su zaista pokazala ukoliko se hrana konzumira polagano da naš mozak ima dovoljno vremena za analizu da li je želudac pun ili ne.

-Povećajte unos vlakana u organizam – jer je dokazano da povećani unos vlakana u organizam stvara osjećaj sitosti i smanjuje apetit. Namirnice kao što su jabuke, breskve, naranče, grožđe, povrće su dobar su izvor topivih vlakana

 istraživanja su čak pokazala da smanjenje apetita nakon fizičke aktivnosti je veći u osoba koje su pretile u odnosu na osobe sa normalnom tjelesnom težinom.

-Uzmite čašu vode prije svakog obroka – voda nema kalorija i idealna je materija za “napuniti” želudac prije obroka. Stručnjaci tvrde da mnogi ne unose dovoljno tekućine u organizam, te da se često događa da se dehidracija zamjeni sa osjećajem gladi. Pokušajte dan započeti sa čašom mlake vode, te tijekom dana nastojite više puta posegnuti za čašom vode ili nekim drugim nezaslađenim napitkom. Osim što ćete umanjiti osjećaj gladi, na ovaj način ćete potaknuti izlučivanje štetnih toksina iz organizma.

-Dobro raspoloženje djeluje na smanjenje apetita – u posljednje vrijeme znanstvenici tvrde da postoji uska povezanost između razine serotonina, popularnog naziva “hormon sreće”, koji je zaslužan za naše raspoloženje i apetita. Povišeni serotonin u organizmu stvara osjećaj dobrog raspoloženja- što znači da će osoba vjerojatno imati manji apetit kada se osjeća dobro.

-Začinjena hrana – ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti na prirodan način i ujedno smanjuje apetit na način da privremeno “umrtvi” čulo za slatko na jeziku. Prema nekim istraživanjima, dodavanje pola žličice papra može pomoći tijelu da sagori više masti nego ukoliko konzumiramo jelo koje nismo začinili.

izvor: e-zena.com