kontrola_grickalica

Svi mi tijekom dana imamo potrebu da nešto grickamo, samo pitanje je koliko je zdravo ono za čime posežemo? U ovom članku ćemo iznijeti nekoliko strategija za ograničavanje „štete“ uzrokovane porivom za grickanjem.

1. Nemojte se zavaravati energetskim pločicama – prostim jezikom riječ energija znači kalorije. A upravo te energetske pločice su pune kalorija. Proizvođači u marketinškim kampanjama koriste vrhunske sportaše kojima je potrebna brza doza kalorija da bi istrčali maraton. No na svijetu nemamo toliko maratonaca da bi konzumirali svu tu proizvedenu količinu pločica i zadovoljili profite proizvođača. Zato profesionalni im sportaši služe za reklame, a “sportaši iz naslonjača“ su potrošači i njihova ciljna skupina koja koristi energetske pločice kao obrok ili pak međuobrok. Znanstvenici tvrde da većina pločica sadrži sastojke koji su dobri za naš organizam, jer većinom sadrži orašasto i suho voće te sjemenke. Međutim to sve na okupu drži šećerna masa, koju bi bilo dobro zaobići. U svakom slučaju energetske pločice su svakako bolji odabir od čipsa i gaziranog pića, ali ni u kom slučaju nisu dobre kao jabuka ili salata. Ukoliko zaista mislite da su vam potrebne energetske pločice tijekom redovitog vježbanja, nastojite potrošiti vježbanjem više kalorija nego što ima jedna pločica


2. Odaberite običan čips – Ukoliko ste se baš odlučili ipak posegnuti za čipsom, odaberite običan čipi čips sa manje soli. Nastojite zaobići nove ukuse, dodatne začine i umjetne arome jer sa svim tim idu velike količine soli. Prekomjerno uzimanje soli dovodi do povišenog krvnog tlaka, bubrežnih i srčanih bolesti te problema sa kostima.

3. I najvažnije – što ne kupite nećete ni pojesti. Ukoliko se stalno borite sa iskušenjima kalorične hrane koje imate u kući nadohvat ruke, u supermarketu nastojite zaobići odjel sa grickalicama i nećete se dovoditi u neugodna iskušenja. Lakše ćete to izvesti ukoliko u kupovinu ne idete gladni, jer istraživanja su pokazala da kada u kupovinu idete gladni; mnogo više nepotrebnih namirnica završi u vašoj košari.

izvor: e-zena.hr