17731_big

Pronađite svojevrstan ispušni ventil tih negativnih emocija. One moraju izaći, njihovu negativnu energiju morate pretvoriti u pozitivnu…

U određenim životnim fazama svi ljudi, željeli oni to ili ne, iskuse žalost, ljutnju, mržnju i druge jake negativne emocije koje mogu ne samo onemogućiti donošenje pravih odluka, nego mogu onemogućiti i normalno obavljanje dnevnih obveza i aktivnosti, pa tako i iskriviti ponašanje. Sve to još više može produbiti probleme koje su na početku imali.


Zbog toga je potrebno na neki pozitivan način izbaciti negativne emocije jer će njihovo nakupljanje onemogućavati da sve dobro što se događa u životu nema nikakav ili umanjen značaj. Također, s izbacivanjem negativnih emocija osjećat ćete se pozitivnije, uspješnije i ispunjenije.

Evo nekoliko zanimljivih prijedloga kako se barem donekle osloboditi negativne energije i negativnih emocija koje osjećate, a na vama je da odaberete način koji vam najbolje odgovara i svoju pravu formulu. Ako samopomoć nije dovoljna, svakako se obratite za pomoć stručnim osobama.

1. Duboki udisaji i izdisaji
Najjednostavniji, ali ponekad i vrlo učinkoviti način za izbacivanje negativne energije. Usredotočite se na emociju koju trenutačno osjećate – ljutnju, mržnju, žalost, jad i tako dalje, i zamislite kako je izbacujete iz sebe dubokim izdisajima. Prakticirajte duboke izdisaje i nekoliko puta na dan ako je to potrebno, a dužinu toga sami odredite prema potrebi.

2. Zapisujte emocije
Hoće li to biti privatni dnevnik u kojem izražavate svoje emocije, ispisivanje konkretnih pozitivnih i negativnih stvari koje vam se dnevno događaju, ili pak pisanje priča, romana i slično, nije bitno. Važno je da on bude ispušni ventil za oslobađanje negativnih emocija. Studije su pokazale da stavljanje emocija na papir, odnosno njihovo oblikovanje u riječi, može umanjiti ili suzbiti psihičku bol i emocionalne vrtuljke.

3. Nađite razbibrigu
Negativne emocije najčešće imaju određene „okidače“ koji se, nažalost, mogu pojaviti u najmanje očekivanom trenutku. Kako biste smanjili tu mogućnost, usmjerite se na stvari koje vas vesele i koje vas zaokupljaju na pozitivan način. Na taj način ne samo da ćete lakše izbjeći „okidače“, nego i kada ih nećete moći izbjeći, moći ćete negativne emocije lakše kontrolirati. Fokusiranje na druge stvari pomoći će vam da negativne emocije što prije prebrodite.

4. Vježbajte
Vježbanjem tijelo proizvodi hormon endorfin i adrenalin koji pozitivno utječu na raspoloženje, a što pak pomaže u oslobađanju negativnih emocija koje su zarobljene u tijelu.
Negativne emocije također se mogu manifestirati u području vrata, ramena i leđa, u obliku boli i ukočenosti, a vježbanje će smanjiti ili otkloniti mogućnost da se to dogodi ili da se stanje još više pogorša. Stručnjaci preporučuju kombinaciju nekoga intenzivnijeg sporta, te joge ili meditacije.

5. Razgovarajte s prijateljima
Ako imate barem jednog prijatelja od povjerenja, razgovarajte s njim, ako ništa drugo, neka on bude osoba koja će saslušati ono što vas muči, te vam pružiti potporu. Dobar savjet i rame za plakanje može itekako biti zlata vrijedan.
Na kraju kvalitetnog razgovora osjećat ćete se bolje, jer ćete moći podijeliti teret s nekim. Također, druženje s najboljim prijateljima može reducirati razinu kortizola, hormona stresa.

6. Smiješite se
Ponekad je dovoljan i smiješak! Naime, smijehom se mogu suzbiti negativne emocije, pa nije ni čudno da vam mogu uljepšati dan. Potrudite se da se nasmijete bilo kolegi, bilo susjedu, bilo prodavačici u trgovini ili dragoj osobi. Smijeh je „zarazan“ i vrlo brzo će vam smiješci biti uzvraćeni.

7. Spavajte
Negativne emocije iscrpljuju tijelo, zbog čega ćete vjerojatno osjećati umornije nego ikad. Spavajte što je više moguće i nemojte se odupirati. San ima iscjeliteljske moći koje mogu pomoći u prevladavaju negativnih emocije ili barem u njihovom lakšem nošenju i prevladavanju.