S obzirom na trend pada cijepnog obuhvata MMR cjepivom (morbili, parotitis i rubeola), kao i mogućnost epidemijskog pojave bolesti, na inicijativu Ministra zdravstva HNK-a, a u saradnji s infektologom i epidemiologom SKB-a i epidemiolozima ZZJZ FBiH i ZZJZ HNK-a, razmotrena je epidemiološka situacija, te su određene smjernice za nadzor nad morbilima.

Riječ je o zaraznoj infektivnoj bolesti, koja se prenosi direktnim kontaktom sa izlučevinama iz usta i nosa, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Pošto se virus lako prenosi s čovjeka na čovjeka, zarazit će se više od 90 posto osoba koje su bile u kontaktu s bolesnikom ukoliko nisu cijepljene ili nisu prebolovale morbile.


“Riječ je o bolesti koja se spriječava cijepljenjem. Stoga, roditelji djece koji su bili u kontaktu sa oboljelim od morbila, ali i one koji nisu cijepljeni, a trebala su biti, bi se trebali javiti nadležnim ljekarima, te cijepiti djecu i nadati se da ne dobiju bolest”, rekao je za “Haber.ba“, doktor Jurica Arapović sa mostarskog SKB-a.

Izbjegavanje cijepljenja posljedica je utjecaja anticijepnih lobija i društvenih mreža koje su zasnovane na neutemeljenim činjenicama o štetnosti vakcina. Ospice su inače bolest karakterizirana osipom, kašljem, curenjem nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom. Najčešće se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće. Uzročnik je virus morbila.

Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se Koplikove pjege na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza. Nakon par dana javlja se i specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta. Od zaraze do pojave osipa protekne najčešće 14 dana (od 7 do 21 dan). Osip traje 4-5 dana, a potom izblijedi.

Od ospica mogu oboliti sve osobe koje ili nisu preboljele ospice ili nisu uspješno cijepljene.