izvanmatericna_trudnoca

Kod izvanmaternična trudnoće oplođena jajna stanica se razvija izvan maternice. Ova trudnoća je poznata još i pod nazivom ektopična trudnoća. Izvanmaternična trudnoća se kod više od 95% slučajeva nastupa u jajovodu, iako je također moguće na jajniku, abdominalnoj šupljini i vratu maternice (cerviksu). S obzirom da se fetus ne razvija u maternici kod ove trudnoće nema izgleda da se dijete rodi, te treba shvatiti da ova trudnoća predstavlja po život opasnu situaciju ukoliko se ne liječi, a najveću opasnost je u obilnom krvarenju u trbušnu šupljinu i šoku uslijed iskrvarenja.

Najčešći uzrok izvanmaternične trudnoće su prethodne kronične upale jajovoda, jer tada su velike vjerojatnosti da ne mogu obavljati svoju osnovnu funkciju.


Također oko 20% izvanmaterničnih trudnoća zna se dogoditi upravo nakon abortusa ili liječenja neplodnosti operativnim putem. Žene koje su ostale trudne iako su uzimale kontracepciju, imaju pet puta veće šanse da se dogodi izvanmaternična trudnoća. Također tableta poznata pod imenom za «jutro nakon» povezana je s deseterostrukim povećanjem rizika ukoliko ne uspije spriječiti trudnoću.

Simptomi izvanmaternične trudnoće:

Simptomi se mogu znatno razlikovati od osobe do osobe, međutim postoje neki pokazatelji koje možemo nazvati općim:

-kašnjenje ili izostanak menstruacije
-bol u trbuhu
-tamno smeđe i oskudno krvarenje
-bol u donjem dijelu leđa

Ukoliko nastupi unutarnje krvarenje simptomi se mogu pogoršati:

-jaki i oštri bolovi u području abdomena
-nesvjestica
-bolovi u području ramena

Kod izvanmaternične trudnoće, test može pokazati trudnoći, ali on također može biti i negativan. Tako da ukoliko se primijete ostali simptomi, postoji mogućnost trudnoće, obavezno se treba javiti svom liječniku. Kod izvanmaternične trudnoće u organizmu žene se odvija sve baš kao i kod normalne trudnoće. Žena nije u stanju da osjeti problem u trudnoći, niti sama može odrediti lokalizaciju svog djeteta, ali to bez problema može utvrditi sa sigurnošću liječnik sa ultrazvučnim pregledom.

izvor: e.zena.hr