table-1589012-1280-1-1

Zbog beskrajnih večera, blago opijenih noći i divnih domaćih kuhanih jela, nadutost, odnosno napuhnutost, se može smatrati neizbježnom nuspojavom blagdana. Svi se slažemo da se u nama javlja fizički nemir koji dolazi s pretjeranim jedenjem, pijenjem i slavljenjem te priznajemo da može biti gotovo nepodnošljiv. U potrazi za lijekom otkrili smo neke zdrave, sve prirodne načine koji sprječavaju i ublažuju nadutost tijekom praznika.
Zlatno pravilo za sve prave partijanere? Ne idite gladni. Mnogo ljudi jede lagano tijekom dana, “čuvajući” svoje kalorije za tulum, no onda završe trpajući vlastiti stomak hranom brže nego što ljudski mozak može obraditi da je želudac pun. Jabuka prije nego što odete na zabavu uvijek je dobra ideja. Preporučuje se preskakanje mesa, sira i piva na zabavi pa umjesto toga, odlučite se za povrće i umak, voće i čašu vina.
Što se tiče upravljanja velikim obrokom poput božićne večere, preporuka je obilan doručak i preskakanje ručka. Želite biti gladni prije večere, ali ne želite toliko ogladnjeti da biste jeli samo zato što vam se razina šećera spustila – tada uopće ne uživate u hrani. Tijekom večere budite sigurni da žvačete hranu polako te produžite obrok i do dva sata ako je potrebno. Samo nemojte žuriti. To će dati vašem tijelu vremena koje je potrebno da obradi osjećaj punine, što dovodi do manje konzumacije hrane u ukupnom poretku.