dsc02757

U posljednje vrijeme puno žena primjenjuje tehniku geliranja noktiju upravo iz razloga jer je ova tehnika manikira otporna i dugotrajna. No, činjenica je kako dugotrajna primjena ove tehnike može dovesti do raznih problema s prirodnim noktima. Stručnjaci tvrde kako učestala upotreba gela za nokte, kao i sredstava za nadogradnju tanji i slabi prirodne nokte, činivši ih krhkima, lomljivima, a može čak prouzrokovati i razvoj raznih infekcija nokta.


Inače umjetna sredstva koja na noktima stoje tijekom duljeg perioda vremena, nisu dobra ideja s obzirom da ne možete znati što se događa ispod laka ili gela – riječi su poznate dermatologinje dr. Chris G. Adiguna, s Medicinskg fakulteta u New Yorka. Kao i u većini drugih stvari, umjerenost je ključ, a to vrijedi i kod gel nadogradnje, kaže ona.

Kada je riječ o običnoj manikuri koja uključuje lak, još uvijek nije znanstveno dokazano da li je krhkost noktiju izazivana kemikalijama iz laka, ili natapanjem u aceton, prilikom njegova odstranjivanja, ali je sigurno kako te kemikalija isušuju površinu nokta i kožicu oko njega.

Žene koje često primjenjuju tehniku geliranja trebale bi znati kako je rizično i izlaganje šaka ultraljubičastom svjetlu koje može izazvati rak kože te razne druge estetske promjene na rukama.

Ukoliko ipak želite koristiti tehniku geliranja, bilo bi poželjno pridržavati se ovih pravila:

  • Njegujte ruke i nokte te povremeno dopustite da se nokti obnove; da potpuno izrastu bez ikakvih tretmana.
  • Kada idete na manikuru, ponesite sa sobom kremu sa zaštitnim UV faktorom te namažite ruke, kako biste umanjili štetu od UV zračenja iz lampe.
  • Poručite vašoj kozmetičarki da vam ne gura kutikulu nokta, jer to može dovesti do upale i infekcije te dodatno isušiti nokte.
  • Koristite običan lak za nokte, umjesto gel laka, pogotovo ako ste prethodno imali problema s noktima ili ste alergični na aceton.
  • Rehidrirajte nokte i to nekoliko puta na dan uz pomoć adekvatne kreme, kako bi spriječili njihovo pucanje i tanjenje.
  • Prilikom uklanjanja gela, nemojte ga guliti.
  • Potopite samo nokte, ne i cijele ruke i prste u aceton, dok se lak uklanja. Na ovaj čete način spriječiti iritaciju kože.
  • Ako primijetite bilo kakve promjene na noktima, obavezno posjetite dermatologa.

izvor: e-zena.hr