This slideshow requires JavaScript.

BIJELJINA – Iz inspiracije jednog čovjeka i njegove nostalgije za postojbinom, nastalo je etno-selo Stanišići, jedinstveno ljudsko zdanje kod Bijeljine, koje svojom ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Zaposleni u ovom kompleksu kažu kako je tvorac svega Boris Stanišić, koji je dio zavičaja, iz kojeg je morao da ode zbog nemilih događaja devedesetih godina prošlog vijeka, prenio u Semberiju i tako planinsko selo smjestio usred ravnice.


Cijela priča počela je od restorana “Konoba Stanišić”, koji je izgrađen 2003. godine, a kako je odziv bio dobar i interesovanje raslo, kompleks se širio, kao i njegova ponuda.

Danas etno-selo Stanišići, osim već pomenutog restorana, ima i hotele “Pirg” i “Ras”, restoran “Ellas” sa dječjom igraonicom, svečane salone “Moskva”, “Volga” i “Sankt Peteburg”, krčmu “Vasojević”, turistički vozić, fudbalske terene i brojne druge sadržaje.

“Od svog osnivanja do danas naše privredno društvo posluje s pozitivnim finansijskim rezultatom. Oni su iz godine u godinu sve bolji, što je jedan od motiva za dalje investiranje. Misija nam je razvoj turizma i stvaranje turističke destinacije najatraktivnije u Bijeljini, regionu, pa i šire”, poručuju iz ovog kompleksa.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svjetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće brvnare s pokućstvom koje im je vijekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjovjekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Inače, u ovoj pravoj maloj bajci posao je ponašlo oko 100 radnika, dok se u sezoni kao ispomoć angažuje dodatnih 50. S obzirom na to da raste i ponuda, sigurno će biti i novog zapošljavanja, poručuju iz etno-sela.