17217_big

S početkom nove školske godine upozorenje svima da moraju biti oprezni i paziti na djecu u prometu!

Uoči početka nove školske godine roditelji sa zebnjom prate gotovo svakodnevne vijesti iz crne kronike o učestalim prometnim nesrećama u kojima stradavaju djeca i maloljetnici. Posebice su zabrinuti roditelji prvašića koji će se prvi put naći na ulici i u prometu, pa im svakako treba opetovano iznositi i objašnjavati sve opasnosti koje su na putu do škole moguće bez pratnje odraslih. Upozorenja treba uvijek iznova ponavljati i starijoj djeci koja kreću u više razrede osnovne škole. To posebice vrijedi za djecu koja su u prva dva ili prva tri razreda imala produženi boravak u sklopu škole, a s novom školskom godinom moraju se vraćati kući nakon nastave jer se u nekim školama produženi boravak ukida nakon završetka drugog, a u većini škola, nakon trećeg razreda.


Sigurnost djece

Promet je sve opasniji i roditelji imaju odgovornu ulogu i zadaću dati djeci korisne savjete i poučiti ih kako da se ponašaju. Dijete trebate naučiti da dobro pazi u prometu i kada prelazi ulicu na putu do škole. Naučite ga da prelazi na semaforu i da pazi na zeleno svjetlo za pješake. Ako mora preći ulicu bez semafora, trebate naučiti dijete da par puta pogleda lijevo i desno i da se uvjeri da nema vozila. Ukoliko je to moguće neka pješači s prijateljima ili starijom djecom do škole. Obavezno put kojim ide u školu pređite s djetetom više puta kako bi dobro naučilo put i poteškoće na koje bi moglo naići. Pri odabiru puta imajte na umu da najkraći put nije uvijek i najsigurniji.

Ako djeca na putu do škole koriste javni prijevoz, na vrijeme ga treba poučiti sigurnom korištenju autobusa i tramvaja. Pri tome dijete valja uputiti u to kako se mora, ali i kako se nikako ne smije ponašati na stajalištu dok čeka, te pri ulasku, za vrijeme vožnje i pri silasku iz autobusa, odnosno tramvaja.

Kako je za siguran put do škole važno i da dijete ujutro ne žuri i ne trči, roditelji se moraju potruditi da ono usvoji naviku pravovremenog ustajanja. Naime, dijete koje nije u žurbi mnogo je pažljivije te se bolje može usredotočiti na izbjegavanje eventualnih opasnosti koje ga očekuju na putu do škole i natrag.

Da bi još više pojačali sigurnost djeteta u prometu, nabavite odjeću i torbu s reflektirajućim dijelovima ili posebne naljepnice kako bi dijete u sumrak i po mraku bilo vozačima što uočljivije.

Što roditelje najviše brine?

Hrvatski autoklub objavio je prošli mjesec rezultate istraživanja sigurnosti djece u prometu. Istraživanje su sufinancirali HAK i Svjetska automobilistička federacija, a provela ga je agencija GfK. Najveći problem je korištenje mobilnih uređaja tijekom vožnje (55 posto roditelja vidjelo je druge vozače da koriste mobitele blizu škola), a nakon toga pušenje cigareta u vožnji (39 posto). Zabrinjavajuće visok postotak roditelja (30%) često ili svakodnevno prisustvuju situaciji nepropisnog izlaska djeteta iz automobila (npr. na stranu prometnice).

Sljedeća informacija je loša, odnosno pokazuje da i s roditeljima treba raditi na informiranosti i podizanju svijesti o sigurnosti u prometu jer se pravila teško pridržavati ako niste upoznati s njima. Naime, samo 24 posto roditelja zna kad djeca moraju koristiti autosjedalicu i sjediti na stražnjim sjedalima (a to su sva djeca koja su niža od 135 centimetara, neovisno o dobi). Oko 6% roditelja je navelo da se u blizini škole u posljednje dvije godine dogodila prometna nesreća s teškim posljedicama. U većini škola (9 od 10) održana je edukacija za djecu o sigurnosti u prometu. Šestero od desetero djece koriste sigurnosnu opremu, primjerice, reflektirajuće prsluke, reflektirajuće detalje na torbi ili na odjeći.

Upozorenje svima

Istraživanje je pokazalo da je sigurnost djece u prometu daleko od idealne i da se na njoj još mnogo mora raditi. U godini 2014. u Hrvatskoj je na cestama poginulo osmero djece – od toga četvero kao putnici u automobilima. Uoči nove školske godine to je ozbiljno upozorenje svima da moraju biti oprezni i paziti na djecu u prometu. Najviše se to odnosi na vozače koji razgovaraju mobitelima, šalju poruke, tipkaju, puše cigarete.U takvim okolnostima i na opasnim prometnicama na roditeljima je još veća odgovornost da pravilno voze svoju djecu u automobilima. A ako idu pješice, da djecu uče pravilnom ponašanju, odnosno prelasku ceste, praćenju semafora i prelasku ceste na pješačkim prijelazima.

Najveće opasnosti u prometu

Prema anketi koja je obavljena među roditeljima najveće opasnosti za djecu u prometu na putu do škole su slijedeće:
1.Blizina velike prometnice: pokazalo se da znakovi koji upozoravaju na blizinu škole i pješački prijelazi bez semafora nisu dovoljno sigurni ako se nalaze na velikim, brzim prometnicama.
2. Skretanje na desno: prelazak ceste na raskrižju često može biti problem zbog automobila koji skreću nadesno. Ovakva mjesta su nepregledna i vozačima i pješacima, posebno u situacijama kad ne postoji dovoljno dobra signalizacija (vertikalna i horizontalna).
3. Nepregledne prometnice: nepregledne prometnice predstavljaju veliki problem jer djeca nisu dovoljno iskusna da bi mogla procijeniti opasnu situaciju niti su dovoljno oprezna u prometu.
4. Loše riješena signalizacija prometnice: loše rješenje prometnica ili loša signalizacija omogućuje vozačima nepoštovanje prometnih pravila – što predstavlja problem s obzirom na to da se djeca teško snalaze u prometu u situaciji kaosa.
5. Kvarovi signalizacije: kvarovi signalizacije mogu biti veliki problem jer su i djeca i vozači navikli na postojanje signalizacije na tome mjestu. Nužno je u situacijama kao što je ova postaviti školsku patrolu ili policajce koji će regulirati promet.
6. Nepostojanje pločnika: nepostojanje pločnika pokazalo se kao jednim od većih problema, posebno kad put do škole vodi pokraj većih prometnica.
7. Parking: parkiranje se pokazalo kao veliki problem u većini škola, čak i u situacijama kad škola ima predviđena parkirna mjesta.
8. Neoznačene prometnice: prometnice u neposrednoj blizini škole često su dobro označene, ali problem predstavljaju prometnice koje se ne nalaze u neposrednoj blizini škole, koje nisu označene iako njima na putu do škole prolazi mnogo djece. Ovaj problem je još i veći ako se radi o velikim prometnicama.

Nasilje na putu do škole

Nije samo promet moguća opasnost za sigurnost djeteta na putu do škole i natrag.Ono može postati žrtvom fizičkog, verbalnog ili seksualnog nasilja i uznemiravanja. Stoga djecu treba poučiti kako da se zaštite i u tim situacijama. Kako su češća meta zlostavljača djeca koja svojim držanjem, primjerice pogrbljenim hodom, signaliziraju da su nesigurna i plašljiva, dijete treba poticati na uspravno držanje kako bi se ono već na prvi pogled doimalo samouvjereno i sigurno u sebe.

Kako nasilnici ne vole privlačiti pozornost, dijete poučite da ga vrlo uspješno može otjerati vikom ili glasnim dozivanjem upomoć iz sveg glasa. U slučaju kada to ne pomaže, djetetu savjetujte da se bez imalo razmišljanja brani svim raspoloživim sredstvima, udarcima nogama i rukama. No, kako je u većini slučaja bijeg najbolje rješenje za izlaz iz opasne situacije, obavezno poučite dijete da ne bježi bez cilja, nego da otrči do najbliže trgovine, kafića ili restorana te tamo potraži pomoć. Kako nasilnici često djecu mame u automobile, uz savjet da nipošto ne ulaze u auto nepoznate osobe, poučite dijete da u slučaju razgovora s vozačem uvijek stoji pokraj retrovizora kako bi izbjeglo mogućnost da ga se silom ugura u auto.

Foto: © V&P Photo Studio – fotolia