Kada naši roditelji ostare, potrebna im je pomoć njihove dece, a suvišno bi bilo naglašavati da je zaslužuju. Pa ipak, neretko se dešava da zaboravimo na potrebe svojih roditelja i da počnemo da ih zanemarujemo.

Ponekad se čak dogodi da izgovorimo reči koje ne mislimo ozbiljno, koje su grube i neodmerene, a koje naše roditelje mnogo povređuju. Postoje mnogi prijatniji i lepši načini da roditeljima dočaramo i objasnimo nešto, a da ih ne povredimo.


Izdvojili smo 5 rečenica, koje nikada ne bi trebalo da kažete svojim roditeljima, naročito kada su oni već poprilično ostareli:

1. Kako ne uspevaš da zapamtiš to?

Bez obzira na to što ste s tatom razgovarali o tome da automobil treba odvesti na popravku, može se dogoditi da će on na to zaboraviti. Stariji ljudi često izgube kratkotrajno pamćenje, pa zaborave gde su ostavili naočale ili ključeve ili da je trebalo odvesti auto na popravku.

Umesto toga recite: Vidiš ovaj podsetnik? Napišite na ceduljice što treba da obave i zalepite ih na nekoliko vidljivih mesta: frižideru, ogledalu u kupatilu i slično. Dodajte i smajli za vedriji ton podsetnika. Ako i dalje mislite da bi roditelj mogao zaboraviti, vi dogovorite popravku sa automehaničarom i nazovite roditelje na dan popravke kako biste ih podsetili.

2. Mogao si to uraditi da si se malo potrudio

Koliko je teško promeniti sijalicu? Ako vam se tresu ruke ili ne možete dohvatiti policu na kojoj držite sijalice, može biti vrlo teško. Starijim ljudima s artritisom i bolnim leđima i inače najjednostavnije obuvanje cipela može predstavljati podvig.

Umesto toga recite: Zajedno ćemo smisliti način kako da to obavimo. Stariji ljudi, kao i svi, žele zadržati svoju nezavisnost. Ali ako im je nešto zaista preteško i ne znaju nikoga ko bi im mogao pomoći ili ne žele tražiti pomoć, možete im vi pronaći nekoga ko će im stalno pomagati.