1991787-1480066453640x0c

Da li se stalno osjećate iscrpljeno te ste neprestano u potrazi za energijom koja vam je potrebna nove zadatke ili projekte? 

Jeste li uvijek umorni i skloni neaktivnosti? Ispada da osjećaj lijenosti može biti nusprodukt našeg okruženja, točnije, našeg doma.
Iako nas ne čudi činjenica da okolina utječe na to kako se osjećamo, činjenica da okruženje drastično djeluje na našu produktivnost doista je alarmantna. Elle Dekor kreirao je popis stvari koje svatko ima u domu i koje nas čine lijenima s prividnim zastojem energije i naknadne lijenosti. Ono što se našlo na popisu prečesto susrećemo (i imamo) u mnogim domovima. Ako vam osjećaj letargije stoji na putu između vas i života kojeg želite voditi, vrijedno je uzeti u obzir stvari koje treba izbaciti iz doma danas za produktivnije sutra.


Nered.
Neuredan prostor može biti psihički i fizički iscrpljujuć. Vizualna neorganiziranost natječe se za pažnju vašeg mozga, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Princeton, čime se troše kognitivne funkcije uzalud. Ako ste okruženi nerednom, manje ste sposobni usredotočiti se i izvršiti zadatak do kraja.

Brza hrana.
Ono što smo unijeli u naša tijela uvelike utječe na to kako funkcioniramo. Određene namirnice dokazano crpe našu energiju. Konzumacija hrane s viškom ugljikohidrata i šećera stvara snažne impulse šećera u krvi zbog čega se osjećate lijenima i umornima, bez obzira na naše ambicije.

Gadgeti.
Predmeti namijenjeni kako bi poboljšao našu produktivnost zapravo mogu imati suprotan efekt. Pametni telefoni i tableti preblizu kreveta odgovorni su za poremećen san i niz ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog plavog svjetla kojeg tehnološke naprave emitiraju, uključujući televizore i računala, poremećeni su naši cirkadijurni ritmove. Iako je nemoguće u potpunosti iskorijeniti domove od tih naprava, možemo ih zabraniti u spavaćoj sobi.