Skoro svakoga dana odlazimo u supermarkete, a opet retko razmišljamo o našim kupovnim navikama koje su potpuno pogrešne. Neke naizgled trivijalne stvari mogu nanijeti ozbiljnu štetu našem kućnom budžetu. Da bismo vam pomogli, mi smo napravili listu uobičajenih grešaka u kupovini. Još važnije, naučit ćemo vas kako da uštedite novac, a da ne morate da žrtvujete kvalitet.

1. Kupujete proizvode pogrešnim redosledom

Često nam je teško da ograničemo broj proizvoda koje ćemo kupiti. Logičnije da kupujete više proizvoda koji su dobri za vaše zdravlje. Ako ne možete da odolite da ne napunite kolica do vrha, započnite kupovinu na odjeljku za povrće: zeleniši i povrće zauzimaju puno prostora, pa neće biti mnogo mesta za jeftine i nezdrave stvari.


2. Ne znate cijene proizvoda koje kupujete redovno

Pokušajte da zapamtite ili čak zapišite cijene proizvoda koje kupujete redovno. Ovo će vam pomoći da ne nasjednete na lažne akcije i sniženja, dok je cijena zapravo ostala ista. Sljedeći put kada odete u supermarket, napravićete manje neplaniranih kupovina i bolje ćete iskoristiti prave popuste.

3. Ne planirate unaprijed

Ovo se ne odnosi samo na vašu listu za kupovinu, već i na nedeljni plan jela u kući. Ako isplanirate obroke od ponedeljka do petka, uvek ćete znati šta je potrebno da kupite da biste spremili jelo. Na ovaj način, manje su šanse da kupite nešto beskorisno.

4. Ne obraćate pažnju na težinu proizvoda

Hajde da zamislimo da su na polici dva na izgled slična pakovanja maslaca, jedno malo jeftinije od drugog. Ne žurite da kupite ono koje manje košta! Najpre provjerite težinu proizvoda. Možda se ispostavi da skuplji proizvod ima veću gramažu. Kada uporedite cijenu i gramažu, imaće viša smisla kupiti skuplji od jeftinijeg proizvoda.

5. Ne obraćate pažnju na popuste

Postoje specijalne aplikacije koje skupljaju informacije o ppopustima u supermarketima u vašoj blizini. Ovo vam omogućava da uporedite istih proizvoda u različitim prodavnicama da biste pronašli najbolju ponudu.

6. Izbjegavate jeftine proizvode

Razne žitarice, šećer, so, začini i drugi slični proizvodi mogu se kupiti po razumnim cenama. Na primer, jednostavno pakovanje šećera podjednako je dobro kao i proizvod koji se prodaje u atraktivnim pakovanjima.

NASTAVAK ->